تحولات ارزهای عمده جهانی:
علیرغم واکسیناسیون گسترده در سراسر جهان، بحران ناشی از شیوع بیماری کرونا در سال ۲۰۲۱ نیز ادامه داشت. همهگیری ویروس کرونا در کنار نوسان شدید در قیمت کامودیتیها، اثرات منفی دیگری نیز به همراه داشت. از جمله افزایش نرخ بیکاری، افزایش کسری بودجه، بحران اقتصادی در برخی کشورهای خاورمیانه که از مهمترین رویدادهای اقتصادی جهان در سال ۲۰۲۱ نیز به شمار میآید.
ارزش دلار در مقابل ارزهای معتبر جهانی در سال ۲۰۲۱ باتوجه به انتظارات سرمایهگذاران پیرامون اتخاذ سیاستهای پولی انقباضی، افزایش نرخ بهره و بهبود اقتصاد در ایالات متحده آمریکا با بیش از ۷ درصد افزایش، بزرگترین رشد سالانه خود در شش سال اخیر را به ثبت رساند. از سوی دیگر در پی افزایش نگرانیها درخصوص کند شدن رشد اقتصادی اروپا باتوجه به محدودیتهای جدید ناشی از سویه جدید کرونا، ارز یورو که بیشترین وزن را در سبد شاخص دلار دارد، در سال ۲۰۲۱ نزدیک به ۷ درصد کاهش یافت. همچنین یورو در مقایسه با پوند در سال ۲۰۲۱ حدود ۶ درصد کاهش را تجربه کرد زیرا کاهش نگرانیها در بریتانیا در مورد تأثیر اقتصادی همهگیری کرونا باعث افزایش ارزش پول بریتانیا شد. همچنین در این رابطه تحلیلگران انتظار افزایش بیشتر نرخ بهره از سوی بانک مرکزی انگلیس در سال ۲۰۲۲ را داشتند. نمودار زیر نوسان شاخص دلار آمریکا را در سال ۲۰۲۱ نمایش میدهد.
تغییرات شاخص دلار آمریکا د سال میلادی ۲۰۲۱. (بلومبرگ)
در سال ۲۰۲۱، بهترین عملکرد ارزهای اصلی در برابر دلار را دلار کانادا داشت که در طول سال تقریباً ثابت بود، زیرا انتظار میرود بانک مرکزی کانادا سیاستهای پولی انقباضی خود را به زودی آغاز کند. از سوی دیگر، بدترین عملکرد در برابر دلار آمریکا در میان ارزهای عمده، ین ژاپن بود که در سال ۲۰۲۱ حدود ۱۰ درصد کاهش داشت. سیاستهای انبساطی این کشور جهت خنثی سازی اثرات بیماری کرونا روی اقتصاد، یکی از مهمترین دلایل این اتفاق بود.
در سال ۲۰۲۱، لیر ترکیه بدترین عملکرد در بازارهای نوظهور را به خود اختصاص داده است و ۴۴ درصد از ارزش خود در برابر دلار را طی یک سال گذشته از دست داد. بحران ارزی ترکیه در سال ۲۰۲۱ سرعت گرفت و اقتصاد ۷۲۰ میلیارد دلاری این کشور را تحت تاثیر قرار داد که بیشتر به دلیل «برنامه جدید اقتصادی رئیس جمهور اردوغان» با تمرکز بر صادرات و سپردههای اعتباری با وجود سقوط ارزش لیر و افزایش تورم بیش از ۲۱ درصدی بود.
نظرات کاربران