تحولات اقتصادی خاورمیانه:

اقتصاد کشورهای منطقه خاورمیانه با وجود تلاش بسیار زیاد این کشورها در مستقل کردن درآمدهای خود از فروش نفت، همچنان به میزان زیادی به قیمت نفت وابسته است. قیمت نفت و مشتقات وابسته به آن، شاخص‌های کلیدی در اقتصاد این کشورها را به شدت تحت تأثیر قرار می­دهد. رشد قیمت انرژی بعد از سقوط تاریخی نفت و مشتقات در میانه ماه مارس ۲۰۲۰، تا حدودی اوضاع اقتصادی کشورهای این منطقه را بهبود داد.

طی یک سال اخیر، شاید مهم‌ترین رخداد اقتصادی برای کشورهای مهم این منطقه، تحولات ارزی باشد. ارز ملی برخی از اقتصادهای بزرگ این منطقه، در مقابل ارزهای مرجع (مثل دلار آمریکا یا یورو) تضعیف شدند. ترکیه، افغانستان، پاکستان، ایران و عراق از جمله کشورهایی بودند که پول ملی آنها در این مدت تضعیف شد. خروج نیروهای نظامی آمریکا از منطقه، مسلط شدن طالبان بر افغانستان، تغییرات نرخ بهره در ترکیه و بلاتکلیف ماندن برجام، از جمله متغیرهای مستقلی بود که بر اقتصاد این کشورها اثر گذاشت.

بنابر گزارش بانک جهانی که در ماه ژوئن ۲۰۲۱ ارائه گردیده است، نرخ رشد اقتصادی منطقه خاورمیانه و شمال افریقا در سال ۲۰۲۱ با ۶.۳ درصد افزایش نسبت به سال قبل به رقم مثبت ۲.۴ درصد رسیده است. این بانک نرخ رشد اقتصادی این منطقه را برای سال ۲۰۲۲ میلادی با ۱.۱ درصد افزایش نسبت به سال قبل، ۳.۵ درصد پیش­بینی نموده است.